Klaas Kuiken – Bottle Collection – Bottles – vaas

Massageproduceerde groene glazen flessen krijgen individueel vorm als ontwerper Klaas Kuiken ermee aan de slag gaat. Hij blaast ze stuk voor stuk tot unieke objecten.
Tijdens dit project was zijn uitgangspunt “Zijn er verschillen te vinden in massaproductie?” Hij ontdekte dat er inderdaad sprake was van onregelmatigheden bij glazen flessen: de wanddikte van het glas is overal anders.

Om deze verschillen te benadrukken ontwikkelde hij een eigen techniek van glasblazen, door gebruik te maken van een door hemzelf aangepast oven en compressor. Door het opblazen van de flessen bolt het glas meer uit op plekken waar de wanddikte dun is en minder waar het dikker is.

Afmeting: hoogte ca. 31cm
Materiaal: opnieuw geblazen glas

* Alle Bottles zijn handgeblazen, elk object is anders van vorm, zelfs als het modeltype hetzelfde is.

 

En dit is wat de ontwerper ons later nog mailde. Altijd leuk het directe contact met de ontwerpers 😉

We blazen de flessen vanuit een bestaande 2l wijn fles. We zetten de fles in de oven met een eigen bedachte blaaspijp en blazen de fles in de oven zodat we de temperatuur goed kunnen regelen. Na het blazen blijft de fles in de oven om af te koelen, dus we blazen 1 fles per oven per dag. Bij een bolle fles (M7) zie je duidelijk waar de wand dunner is omdat de fles daar ook wat boller wordt. Bij de andere modellen (bijvoorbeeld de DD) hebben we van te voren een metaaldraad om de fles gedaan. Deze draad bepaald de vorm van het model. Omdat het glas niet kan uitzetten waar het draad zit. Dus er komt geen mal bij kijken oid en elke fles is uniek.